6 Şubat 2011 Pazar

öğrenecekler...


Gelişim, karşıt güçlerin karşılıklı çatışması ile olur. Düşüncenin düşünce ile insanın insanla, erkeğin kadınla, sınıfların sınıflarla, halkların halklarla savaşı, evrenin uyumlu bütünlüğünü sağlar. Bunun için tartışma, çatışma her şeyin başıdır. Her nesne var olabilmek için karşıtına gereksinim duyar.

”İNSANLAR ÇATIŞTIKÇA, AYRILMAYA ÇALIŞTIKÇA DAHA DERİN BİR ANLAMDA BİRLEŞTİKLERİNİ, BİR YAYLI ÇALGININ YAYIYLA TELLERİ GİBİ UYUM İÇİNDE BÜTÜNLEŞTİKLERİNİ ANLAYAMIYORLAR” der HERAKLIT...

Bu yüzden her türlü tartışmaya bir son verip barışı kurmayı özleyenlerin çabaları gerçeğin özünü göremeyen çabalardır. Çünkü yaratıcı gerilimler sona erer ve durgunluk başlarsa “ölüm” gelir. Bunun için bir insanın elde edebileceklerinin tümünü elde etmesi bütün istediklerine kavuşması güzel bir şey değildir. Çünkü sağlığı değerli şey yapan hastalıktır, kötülükle ölçüldüğü zaman ancak iyiliğin değeri anlaşılır, açlık çekilirse doymanın ne olduğu bilinir, yorgunluk olmadan dinlenmenin tadına varılmaz.

Karşıtlıkların birbirini gerektirmesi ve birbirlerini tamamlaması böyle olur ancak… Tanrı için her şey iyi ve doğru olmalıdır. Ancak insanlar birine doğru, birine yanlış birine iyi, birine kötü der.

Büyük bir felaket ihtimali yoksa bırakın herkes bildiği gibi yapsın. Yaptıkları hatalardan başarılarından öğrendiklerinden daha fazlasını öğrenecekler!.
G.Gürer-2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder